Dag 11 – Ifaty.

Zondag – 20 november 2016

Een feestelijk begin met een stekelige afsluiting.

Vandaag ben ik nog steeds niet helemaal de oude; wat gammel in de ingewanden, meer gelukkig niets dramatisch. Sommige reisgenoten grijpt het veel heftiger aan. Sinds gisteren iemand die tot niets meer in staat is, vandaag zal hij de hele dag in bed blijven. Ik heb vannacht wel heerlijk geslapen.

Het Hotel ligt aan de Straat van Mozambique en ik besluit in de ochtend een stukje langs het strand te lopen.

(klik op de foto om deze beter te kunnen zien)
Op een gegeven moment kom ik langs drie mannelijke Malagassiërs die aan een gezamenlijk touw om hun middel langzaam achteruit lopend iets uit het water trekken. Ik ga niet ver van hun af op een grote steen zitten, ik ben benieuwd wat er aan het andere eind van het touw zit. Het gaat niet snel. Licht ritmisch lopen ze gezamenlijk stapje voor stapje naar achteren. Als de achterste het eind van het strand bereikt heeft dan maakt hij zich los van het touw, de ander twee zetten zich extra schrap. Er staat blijkbaar een behoorlijke spanning op het touw. De laatste loopt naar voren naar de branding en maakt zich daar weer vast aan het touw. Om de beurt maken ook de andere twee zich los van het touw om zich verder naar voren weer vast te maken. Het ritmisch touwtrekken gaat weer verder. Ik blijf een half uur zitten, maar het einde van het touw is nog lang niet in zicht.

Naast het hotel ligt een klein vissersdorpje. Het Hotel wilde een paar weken geleden een bootrace voor de vissers organiseren, maar omdat er toen teveel wind was ging het niet door. Gelukkig voor ons is het verplaatst naar vandaag en gaat het nu wel door.

(klik op de foto om deze beter te kunnen zien)
Het is dan ook een drukte van belang op het gedeelte van het strand waar het vissersdorpje ligt. Vele handen maken licht werk en in Madagascar zijn er altijd meer dan genoeg handen aanwezig.

(klik op de foto om deze beter te kunnen zien)
Ook de kinderen helpen mee. Alle boten worden in gereedheid gebracht, opgetuigd en de zeilen gehesen. Iedereen heeft veel plezier met de voorbereidingen, het is een feestje op zich.

(klik op de foto om deze beter te kunnen zien)
Uiteindelijk liggen alle boten gereed voor het startsein. Het startsein zal door de eigenaar van het Hotel worden gegeven; een oudere lange magere blanke man die met een groot geweer naast zich al geruime tijd rustig op het strand op een stoeltje onder een parasol van bananenbladeren zit te wachten. Als alles gereed lijkt geeft hij met zijn geweer het startschot. Ik sta een eindje bij hem vandaan en in mijn beleving klinkt het schot van het geweer doffer dan ik had verwacht.

(klik op de foto om deze beter te kunnen zien)
Onder luid gejoel en gejuich van de toeschouwers op het strand schieten alle scheepjes het water in. De schippers schreeuwen zichzelf ook moed in, maar voor één bootje eindigt de race voortijdig. Na een tiental meters breekt de mast en moet het bootje terugkeren. De andere bootjes worden steeds kleiner als ze naar de horizon varen. Ik begrijp dat het nog wel even duurt voordat ze weer terugkomen en de winnaar bekend wordt.

(klik op de foto om deze beter te kunnen zien)
De rust keert weer een beetje terug op het strand nu alle bootjes weg zijn. Hier en daar lopen een paar jongetjes met zelfgemaakte bootjes door de branding.

Klik hier voor een speciale pagina met nog meer foto’s van deze dag.

Na de lunch staat er in de middag een bezoek aan het ‘Spiny Forest’ gepland.

(klik op de foto om deze beter te kunnen zien)
Dit stukje van Madagascar is erg zonnig en droog. Op sommige plekken is het enige water de mist die in de ochtend vanaf de zee het land in trekt. De vegetatie in dit gebied is bijzonder en uniek voor Madagascar. Wij brengen een bezoek aan een klein parkje in dat gebied. Alhoewel het een natuurlijk stukje van het gebied betreft, doet het door de aangelegde paden toch wel erg kunstmatig aan. Veel van de vegetatie bestaat uit zeer stekelige soorten met overal tussen de stekels plukjes korstmos.

(klik op de foto om deze beter te kunnen zien)
Naast al de stekelige planten ook veel verschillende soorten Baobab’s, tenslotte ook specialisten op het gebied van droge omgevingen.