Dag 7 – Bekopaka (Tsingy National Park)

Woensdag 16 november 2016

Mijn eerste trofeeën.

Vandaag staat een excursie naar het Tsingy National Park op het programma. Er is een korte en een lange excursie mogelijk. De lange excursie gaat vooral over het hoger gelegen gedeelte van de Tsingy, de korte excursie meer door het bos en het lagere gedeelte. Omdat ik last van hoogtevrees heb en ik niet goed kan interpreteren hoe hoog het ‘hoger gedeelte’ zal zijn, kies ik voor de kortere excursie.
De toegang tot het lager gelegen gedeelte van het Tsingy NP is vlakbij de plek waar we gisteren met de 4×4’s de rivier zijn overgestoken. Vlakbij het hotel dus.

(klik op de foto om deze beter te kunnen zien)
De excursie begint in het bos en we lopen tussen bomen en lianen door. Dikwijls komen we bij rotspartijen waar we door smalle spleten worden geleid. Sommige spleten zijn zo smal dat ik mijn rugzak af moet doen om mij er zijwaarts doorheen te wurmen. Een andere keer klauteren we door een tunneltje waarbij de langeren onder ons moeizaam door de knieën gaan.

(klik op de foto om deze beter te kunnen zien)
Kenmerkend voor het Tsingy NP is de bijzondere karstformatie van messcherpe rotsen die door erosie zijn ontstaan. Het pad loopt enerzijds beneden door kloven en klimt anderzijds steeds weer omhoog tot aan de toppen van de bomen. Dat klimmen gaat best steil en ik ben blij dat ik mijn bergschoenen aan heb. Ik heb bij het klimmen ook dikwijls beide handen nodig. Als we gaan klimmen stop ik mijn kamera direct in mijn rugzak. Als we bovenaan komen zien we pas goed hoe bijzonder het landschap is. De rotsen zijn echt messcherp doordat al het zachte materiaal is weg geërodeerd.

(klik op de foto om deze beter te kunnen zien)
Vooral het contrast tussen het weelderig groen aan de ene kant en de scherpe kale rotsen aan de andere kant is indruk wekkend. Het schijnt dat in het hoger gelegen gedeelte, waar wij nu dus niet doorheen lopen, Lemuren wonen. In het het bos zien wij wel een Lemuren familie hoog in de bomen. Volgens de gidsen is het nog te vroeg op de dag voor de Lemuren om naar beneden te komen. Wij zullen de Lemuren later in de reis veel vaker en dichterbij kunnen zien.

(klik op de foto om deze beter te kunnen zien)
Ondertussen hebben wij beneden door het bos lopend op sommige plekken te maken met het keiharde geluid van cicades. Blijkbaar is dit het seizoen waar ze massaal uit hun nimfen stadium tevoorschijn komen om als volwassen insect zich voort te planten. We vinden om ons heen dan ook veel lege omhulsels van lege cicade nimfen. Ik neem er een mee voor mijn verzameling ’trofeeën’ thuis.

(klik op de foto om deze beter te kunnen zien)
We vinden ook nog een struik laag bij de grond met een aantal heel kleine Kameleons. Ze zijn maar 3 cm lang van kop tot staartpuntje.

Die avond ga ik mee met een avondwandeling, ik zal daarna nog met meerdere avondwandelingen meelopen. Aanvankelijk wachten we tot het donker wordt bij struiken naast een soort van bouwplaats. Steenhopen rondom ons en we denken dat daar toch niets te vinden zal zijn. Als het donker is geworden fluistert één van de twee gidsen waarmee we de wandeling doen dat we moeten komen. Warempel, tussen de takken van de struik beweegt iets. Met de zaklantaarn wordt het diertje verblind zodat het blijft zitten. Het is een muis Lemuur, de kleinste Lemuur en inderdaad de grootte van een muis. Later zien we nog meerdere Kameleons, een slang en een kikker.