Albanië – Dag 2 – BOOTTOCHT OVER HET KOMANMEER

Vanochtend zijn we vroeg opgestaan (geen tijd voor ontbijt) omdat we een veerboot moeten halen. Gelukkig is er wel koffie.
We stappen al snel in de minibus op weg naar de veerboot naar Fierze.

Onderweg rijden we, over niet altijd even goeie wegen, langs verschillende stuwmeren. Verreweg de meeste elektriciteit in Albanië wordt geproduceerd door waterkracht centrales. Het water is koud in deze meren en dikwijls hangt er nevel boven het water.

De gids legt uit wat we onderweg zullen gaan zien (denk ik).

Tijdens een korte pauze passeert ons een kudde geiten.

We komen vroeg aan bij de veerboot en kunnen daarom boven op een nog redelijk leeg passagiersdek een plekje zoeken. De boottocht duurt zo’n twee en een half uur en het passagiersdek zal uiteindelijk vol met mensen worden. Het duurt even, maar uiteindelijk vertrekt de veerboot.

Het is een mooie tocht. De boot vaart langzaam en ik ben blijk dat ik een mooi zitplaatsje op de voorplecht heb.

We leggen onderweg bij één andere (vakantie)steiger aan. We zijn niet de enige, gelijktijdig legt ook een andere, kleinere, veerboot aan. De kajuit is de carrosserie van een oude bus.

We bereiken Fierze en na een korte rit in onze minibus komen we aan in ons gastenverblijf Natyra in Valbona. We lunchen daar op het terras en drinken eerst een biertje.

Voor de middag staat een wandeling van drie uur op het programma om er even in te komen. De eerste twintig minuten gaan over de stenen van een droge rivierbedding.

We lopen door een groen landschap waar bossen en weidevelden elkaar afwisselen.

We bereiken onze hoogste plek van vandaag op 1250 meter. Op de achtergrond de rotsige bergen van de Valbona vallei.

Eenmaal weer terug op de verharde weg laat de gids ons het kleinste politiebureau van het land zien, in feite een zeecontainer.

Terug in ons gastenverblijf, waar we tijd hebben om te douchen voordat we aanschuiven bij het avondeten. De douches zijn apart hier. De ruimte met de toilet en de douche is zo klein, dat de douch boven het toilet hangt. Ik besluit mij de komende twee dagen niet te douchen, maar alleen wat te wassen bij de wasbak.
Het avondeten is prima. Er is wel wat verwarring rond de forel die de vegetariërs onder ons wordt aangeboden, alhoewel ik mij als vegetariër heb aangemeld, sla ik de forel liever over.