De wachttorens van Svaneti
Het gasthuis is prima en de temperatuur in Mestia aangenaam. Het museum, dat we volgens het programma zouden bezoeken, is gesloten, vind ik niet erg.
Wachtend op ons vervoer naar het dorpje Mulakhi, waar we zullen starten met een wandeling, bekijk ik wat er zich allemaal op de openbare weg bevindt. Uiteraard komen de koeien, onderweg van hun nachtverblijf naar de grazige weiden, weer langs.
Een rustieke (of roestige) vrachtwagen nadert in de verte.
Ons vervoer bestaat uit een gammel busje met binnenin ter bezwering afbeeldingen van iconen en, denk ik, de patriarch.
Eenmaal uit het busje maken wij ons op voor de wandeling. Ook hier hebben we een lokale gids beschikbaar. Het pad gaat eerst weer over bergweiden en stijgt matig.
In de ochtendzon wandelen we verder naar de eerste huisjes. De dorpjes in deze omgeving staan bekend om hun karakteristieke wachttorens naast de huizen. De meeste wachttorens stammen uit de 12e eeuw en zijn zeer robuust gebouwd.
Iets hogerop hebben we een fraai uitzicht over zo’n dorpje met torens.
Naarmate we steeds hoger komen wordt het uitzicht weidser en zien we besneeuwde toppen van de Dychtaoe in de verte. Die toppen liggen in Rusland.
We komen op het hoogste deel van de heuvel en zien aan de andere kant de bergkam van de Oesjba.
Het pad gaat nu weer naar beneden. Eerst geleidelijk, maar dan een kort steil stuk over rotsblokken. Onderweg komen we meerdere personen tegen die omhoog klimmen. Uiteindelijk bereiken we weer de bergweiden.
We lunchen op een beschaduwde plek en net wanneer we weer op pad willen komt een achttal koeien ons tegemoet om te passeren.
Beneden ons zien we de buitenwijken van Mestia al liggen.
We passeren meerdere alleenstaande huisjes, soms met weer zo’n geweldig oud wagentje.
Halverwege de middag zijn we terug in het centrum van Mestia. Een drietal van ons gaat nog zweefvliegen in de bergen. Ik strijk zelf met wat anderen op een terras neer met wat bier. Het is lekker warm in het stadje.
Voor de liefhebber hieronder nog meer foto’s van het landschap: