Georgië dag 2: Rondwandeling door Tbilisi

Cultuur en gebedshuizen

Bij het ontbijt maak ik nader kennis met de reisgenoten, de verhalen over het comfort van de verschillende kamers en wat er zoal in Georgië voor het ontbijt te krijgen is. De koffie is filterkoffie met een kan warme melk ernaast, prima genoeg. Ik ga voor twee croissants, die niet smaken zoals het zou moeten maar voor mij kunnen ze ermee door. Onze Nederlandse reisleider vertelt wat het programma van vandaag is en dat we zometeen beneden kennis zullen maken met onze lokale reisleidster die verder de hele reis bij ons zal zijn. Het Georgisch is een taal die voor ons nergens op lijkt, niet in klank en niet in schrift. Het Engels wordt weliswaar door jongeren in de grotere steden vaak wel gesproken, maar verder de bergen in is een gids die Georgisch spreekt noodzakelijk. De lokale gids blijkt een vriendelijke jonge vrouw te zijn en zij zal ons vandaag door de stad rondleiden.

Klik op de afbeelding om deze beter te kunnen bekijken

Niet ver van ons hotel ligt, op een rots, onze eerste Georgisch Orthodoxe kerk. Onder leiding van onze lokale reisleidster, ik noem haar M, beklimmen we de rots en horen ons eerste verhaal over de kerken aan. Belangrijk te vermelden is dat het oneerbiedig en niet de bedoeling is om onjuist gekleed een kerk naar binnen te gaan. Voor de vrouwen betekent dit altijd een sjaal om het hoofd en bij het dragen van een korte broek een stuk stof om het middel om de benen te bedekken. Voor mannen juist een onbedekt hoofd, maar ook een dergelijke doek bij het dragen van een korte broek. Fotograferen mag (meestal), maar in ieder geval zonder flits. De benodigde sjaals en doeken liggen meestal in een bak bij de ingang.

Klik op de afbeelding om deze beter te kunnen bekijken

Nadat ik een lendendoek heb omgeknoopt omdat ik in een korte broek loop en mijn petje heb afgenomen ga ik de kerk in. Als mijn ogen wat aan het donker gewend zijn, zie ik links in de hoek een vrouw zangerig verzen uit een boek staan zingen. Wanneer zij ophoudt, antwoordt een meerstemmig vrouwenkoor van, zo te horen, niet meer dan vijf of zes vrouwen met polyfonische klanken. Het klinkt erg fraai en het zal zowel de eerste als de laatste keer zijn dat we zoiets in een kerk horen. Even later komt er een in het goud geklede man met een met goud beslagen boek de ruimte in. De vrouwen houden op te zingen, de man loopt naar het midden van de ruimte en houdt daar het boek voor zijn hoofd. Later hoor ik van M dat de vrouwen alleen psalmen zingen. Ik ga de kerk uit om op het afgesproken tijdstip weer bij de groep te zijn voor het vervolg van de toer door de stad.

Klik op de afbeelding om deze beter te kunnen bekijken

Ik zal niet alles vertellen wat M ons laat zien. Er zijn veel verschillende kerken, moskeeën en synagogen in de stad. We stoppen bij een bronzen beeld van een alleraardigste mannetje. M vertelt dat het een replica is van een klein oud gevonden kleimannetje en dat het de oude traditie rond wijn drinken verbeeld. Volgens M is er altijd een toost-meester die langdurig het woord voert. Wij zullen daar gelukkig geen last van hebben.

Klik op de afbeelding om deze beter te kunnen bekijken

Zoals gezegd gaan we nog veel bezienswaardigheden langs. We worden door de bus opgepikt en boven op een berg afgezet. Onder begeleiding van M lopen we terug naar de stad die we al snel beneden ons zien liggen. Een oude burcht boven de stad is verbonden met een kabelbaan naar het centrum. Wij lopen echter naar beneden en zien onder ons de ronde daken van de badhuizen liggen. Later, op de laatste dag wanneer we weer hier zijn, zullen twee vrouwelijke reisgenoten zo’n badhuis bezoeken, maar ik heb gezworen daarover niets los te laten.

Klik op de afbeelding om deze beter te kunnen bekijken

Terug in het centrum lunchen we met traditionele gerechten. Dat zullen we natuurlijk vaker doen en uiteraard zullen vaak dezelfde gerechten terugkomen. Gelukkig blijken er ook variaties en nieuwe gerechten te zijn. Na de lunch worden we met de bus naar het Nationaal Museum gebracht. Na de verschillende kerken heb ik geen trek in weer een verhaal en geef aan dat ik liever buiten wat rond loop, het is tenslotte een wandelvakantie. Het museum ligt aan een drukke allee met veel verkeer. Op een aantal plekken zijn er voetgangers tunneltjes met of zonder winkeltjes. Ik kwam in een tunneltje wat graffiti tegen.

Klik op de afbeelding om deze beter te kunnen bekijken

Als ik wat verder van de allee af de straten omhoog loop, worden de huizen wat vervelozer. Ik vind het leuk om zo door de stad te dwalen.