Van AMANCE naar Grémecy (FRANKRIJK)

Maandag 14 augustus 2023

Zie hier in vogelvlucht de wandeling van vandaag

En wederom enkele trajecten van de GR5 richting Nice.
Gisteren zijn Ma, Jo en ik de hele dag onderweg geweest van Maarssen naar Nancy. We hebben lekker in het zonnetje geluncht in Limburg en zijn gisteren rond 18:00 uur aangekomen in een zonnig Nancy. Aanvankelijk waren de weersvooruitzichten zonnig en warm, maar de laatste dagen wordt er voor de komende week ook meer regen verwacht. We hebben lekker buiten gegeten bij een Italiaans restaurant, waar we te laat ontdekten dat de formule was dat je alles zelf moest bestellen en afhalen.

Omdat het traject van vandaag niet zoveel kilometers bevat en we ook niet te vroeg bij ons eindpunt kunnen aankomen omdat Ju en RJ ons daar rond 16:00 zullen ophalen, besluiten we in Nancy te gaan ontbijten.

Zo zonnig als we gisteren de dag afsloten, zo onheilspellend begint de dag vandaag. Dreigende onweersluchten geven een dramatisch beeld aan de stad. We vinden een terras voor ons ontbijt (met beschutting tegen de regen) op het grote plein van Nancy. Traditioneel Frans met croissants, brood en jam en koffie of thee.

Omdat we nog steeds te vroeg zijn, lopen we wat als toeristen door Nancy. Af en toe even schuilen omdat de regen soms met grote druppels naar beneden komt. In de verte rommelt het en naarmate de ochtend vordert regent het ook vaker.

Als we uitstappen bereiden we ons voor op het ergste

Uiteindelijk stappen we in de auto richting ons vertrekpunt van vandaag: Amance. Onderweg regent het regelmatig en wanneer we uit de auto stappen druppelt het nog steeds. Het is echter niet koud.

Alhoewel we met onze regenponcho’s aan begonnen aan de wandeling, konden deze al na een paar honderd meter weer uit. Wat een zeer natte dag leek te worden blijkt in ieder geval een droge middag te zijn.

We lopen door een nat landschap met veel plassen en modderpoelen. De lucht is grijs om ons heen, maar het blijft droog. De omgeving is licht heuvelachtig, maar het hoogteverschil vormt geen probleem voor de geoefende wandelaar.

Ook al is het buiten nat, drinken blijft belangrijk

Na een gedeelte open terrein, wandelen we weer in het bos. Beschut tegen een regenbuitje, maar nog wel nadruppelend van de vorige bui.

Na een tijd door de bossen te hebben gelopen, komen we langs een meer. Zo nu en dan begint het licht te druppelen, maar niet voldoende om onze poncho’s voor de dag te halen. Op het meer zwemmen een paar zwanen.

We verlaten een deel van het Nationale Bos

We vinden een droog plekje om wat brood te eten; we kunnen er zelfs wat lezen.

Naarmate de middag vordert breekt zowaar de bewolking en komt de zon tevoorschijn. Inmiddels lopen we op een pad langs de akkers, zwaar met natte klei die aan onze wandelschoenen blijft kleven.

We passeren diverse gehuchten die meestal niet meer voorstellen dan een kerk en wat huizen.

Het laatste deel van de wandeling gaat over open terrein. Licht stijgend en volop in de zon. Ik vind het heerlijk de koesterende warmte in mijn nek te voelen.

Uiteindelijk bereiken we Grémencey, waar Ju en RJ al met hun auto op ons staan te wachten.
Nadat we weer terug zijn in ons hotel drinken we wat in het centrum van Nancy en eten we heerlijk buiten op een terras.

Zie hier een terugblik over deze dag