Van Battenoord naar (net niet) Nieuw Vossemeer.

Zondag 16 oktober 2016

We hebben echt geluk, want vandaag is een prachtige dag na een reeks van wat minder fraaie en koudere dagen. Het belooft vandaag 18 graden Celsius te worden. We weten dat het een ‘karakter tocht’ wordt, waarschijnlijk een saaie wandeling over voornamelijk een dijk langs een autoweg: de Philipsdam over de Grevelingen. Maar eerst de start vanuit Battenoord. De route loopt over een geasfalteerde dijk in een flauwe bocht naar de Philipsdam. We lopen naar het oosten met de laaghangende zon pal in het gezicht. Niet klagen het is al heerlijk weer. Geen bijster interessante weg, maar in ieder geval wel heerlijk rustig.

Klik op de foto om deze beter te kunnen zien.

 

Na een aantal kilometers bereiken we de Philipsdam en buigen af naar het zuiden langs de drukke autoweg. Er valt natuurlijk niet veel over deze weg te vertellen, links de autoweg en rechts van ons het uitgestrekte wateroppervlak.
Na weer ettelijke kilometers bereiken we ongeveer het midden van het 1e gedeelte van de Philipsdam; hier lunchen we bij Restaurant Grevelingen. We gebruiken het zelfbediening gedeelte. De lunch is prima genoeg, de cliëntele wat aan de oudere kant met een hoog rollator gehalte.

Klik op de foto om deze beter te kunnen zien.

 

Na de lunch op pad voor het tweederde gedeelte van de Philipsdam. Er komt geen eind aan…
Na meerdere kilometers komen we eindelijk aan het eind van de dam, maar de weg wordt er niet meteen interessanter op. Links van ons uitgestrekte watermassa’s met langs de kant half verwilderde slikken. De ‘slikken van de Heen’. Dichtbij grazen paarden en in de verte een kudde koeien, of zijn het ook paarden?

Klik op de foto om deze beter te kunnen zien.

 

Gelukkig voert ons pad ons uiteindelijk weg van de autoweg door een natuurgebied naar het ‘Schelde Rijnkanaal’. Even geen asfalt onder onze schoenen maar gras en modder.

Klik op de foto om deze beter te kunnen zien.

 

We volgen het kanaal, eerst over de weg en later over een door gras overwoekerd pad. De laatste paar kilometers gaan over een grasdijk richting de brug bij de Kreekweg. Aan de andere kant van de brug staat de auto bij een pompstation die het water uit de polder in het kanaal moet pompen. Eindelijk aan het eind van de tocht; 23 kilometer vandaag. Wat een karakters…
Voor het avondeten heb ik gereserveerd bij de Dorpsherberg in Nieuw Vossemeer; daar rijden we met de auto naar toe.
Vandaag zijn we begonnen in Zuid Holland, hebben gelopen door Zeeland en eten in Noord Brabant: een gezellige ‘herberg’ met lekker eten.

 

Klik op de foto om deze beter te kunnen zien.