Van Bergen op Zoom naar Essen (België)

Zondag 9 januari 2017

Vandaag een wandeling van ongeveer 24 kilometer.
Omdat het nog steeds vroeg donker wordt, starten we een uurtje eerder: 9:30 uur. Volgens opgave duurt het 1½ uur om van Amsterdam naar Essen in België te rijden, dus dan moeten we rond 8:00 uur weg. Ik zet de wekker op zes uur, dan heb ik rustig de tijd en kan ook makkelijk een kopje koffie drinken.
Als we wegrijden zegt Maps.Me dat het nog 2½ uur duurt, na een uur rijden begint de App sneller terug te tellen waardoor het uiteindelijk gewoon 1½ uur duurt om in Essen te komen. Een bug? Op naar het startpunt in Bergen op Zoom.

[Klik op afbeelding om beter te kunnen bekijken]
De tocht gaat eerst door het stadje heen. Het centrum van Bergen op Zoom is fraai en er is genoeg te zien. We wandelen door de Markiezenhof waarbij alleen de gele strooizout bakken optisch een verstorend element zijn. Bij de grote markt drinken we een kopje koffie en vervolgen onze weg het centrum uit en de buitenwijken in. Ook in Bergen op Zoom is de buitenwijk een gedeelte van de wandeling om snel te vergeten.

[Klik op afbeelding om beter te kunnen bekijken]
Uiteindelijk loopt het pad door een park. De zon schijnt door een groot gat in het wolkendek op het licht benevelde park. Het levert een mooi plaatje op en een belofte voor het verloop van de rest van de dag. De belofte zal niet worden waargemaakt. We lunchen niet ver buiten het stadje bij ’t Appeltje. De pannenkoeken zijn er erg lekker, als ik mijn reisgenoten mag geloven en dat doe ik graag. Mijn uitsmijter-kaas is ook prima te eten.

[Klik op afbeelding om beter te kunnen bekijken]
Als we na de lunch buiten komen is de zon verdwenen en is het overal grijs om ons heen. Wel 2 tinten grijs…
Vanaf hier geen bebouwde kom meer, maar wandelpaden door het bos.  Fier steken een paar zwammen hun stelen uit een berkenboom.
Als we door mistflarden lopen is het kil en vochtig.

[Klik op afbeelding om beter te kunnen bekijken]
Toch levert de mist ook fraaie plaatjes op en geeft het een verstild effect aan het bos. Geluid wordt door de mist en de plekken met sneeuw geabsorbeerd.
De wandeling voert voornamelijk door het bos over brede of iets minder brede lanen. Zo nu en dan zijn er zeer natte stukken en we worden ook af en toe door cross-fietsers gepasseerd.

[Klik op afbeelding om beter te kunnen bekijken]
In het bos is het zicht meestal prima, maar zo nu en dan passeren we omgewoelde open veldjes waar sneeuw ligt met daarboven een kil laagje mist.

[Klik op afbeelding om beter te kunnen bekijken]
Een groot deel van het pas loopt dus door een licht glooiend bosrijk gebied. De laatste paar kilometers voor de grens met België lopen we over een oud dijkje met bomen aan weerszijden en open velden in de verte. Hier heeft de mist vrij spel boven de opengewerkte delen van de weilanden.

[Klik op afbeelding om beter te kunnen bekijken]
Uiteindelijk komen we bij de grenspaal die de overgang naar België markeert. Nu is het niet ver meer naar het eindpunt in Essen. Ik begin mijn voeten wel te voelen.