Van Grémency naar Marsal (Frankrijk)

15 augustus 2023

Zie hier in vogelvlucht de wandeling van vandaag
Een natte start, zeer nat.

Vandaag onze eerste dag met het complete team. Onze etappe van vandaag gaat over een afstand van 20 kilometer. Als we met de auto’s onderweg zijn regent het hard, soms zeer hard. Op een gegeven moment zo hard dat we even de auto aan de kant zetten omdat de ruitenwissers het niet aan kunnen. Wanneer we op ons startpunt zijn aangekomen, regent het gelukkig minder hard, maar de poncho’s zijn nog steeds nodig.

Al vanaf het begin wordt het een heuvel opklimmen. De velden staan vol met zwaar beladen zonnebloemen.

Ik weet niet of het geografisch bepaald is, maar de komende dagen blijken wij dikwijls midden in een zwaar buiengebied te lopen.

Gehuld in de cocon van de regenponcho lopen we in gedachten verzonken door het grijze en natte landschap. Het is niet koud, maar ik mis de zon wel.

Na een tijd over de verharde weg te hebben gelopen, gaan we over een nat graspad en vervolgens de bossen in.

De nattigheid is overal
Ondanks de regen moet er ook af en toe even gerust worden

Na veel modderige wegen komen we ook weer eens op de verharde weg. Dat loopt een stuk makkelijker en geeft ons de kans de aangekoekte modder van de schoenen te lopen.

We vinden zelfs een droge plek om ons brood op te eten. Brood waar we overigens vandaag helemaal niet zo makkelijk aan gekomen zijn. 15 augustus is een Nationale feestdag in Frankrijk en het winkeltje onder ons hotel was dicht. Alle winkels in een groot winkelcentrum en eindje verderop ook. Dankzij Google vonden we een gebied waar de winkels wél open waren, zodat we toch nog wat te eten konden kopen.

Na de lunch gaat onze weg meer over open terrein en begint de loodgrijze lucht ook te breken.

De laatste kilometers lopen we (gelukkig) weer in de zon. Nog even een korte pauze voor de laatste paar kilometers.

Een groot deel van deze kilometers gaan in de zon over een onverhard stuk weg, dit is niet voor iedereen even leuk. Daarom is het belangrijk dat iedereen dit in zijn of haar eigen tempo doet. Ik vind het heerlijk in het zonnetje, daar krijg ik energie van, dus ik ga snel vooruit.

Uiteindelijk nog een paar honderd meter over de verharde weg en we bereiken het eindpunt van vandaag: Marsal.
Die avond eten we weer lekker buiten in een druk straatje in Nancy in een restaurant met een wat meer traditionele Franse keuken.

Bekijk hier een terugblik over deze dag