Zondag 30 juli 2017
Vandaag gaan we weer op pad. Een gastwandelaar van een paar wandelingen terug heeft zich weer bij ons aangesloten, waardoor we echt GR-5’ers zijn; niet alleen de route die zo heet, maar ook vijf wandelaars. Daarnaast passeren de vier van ons die, lang geleden als groepje in Den Helder begonnen zijn, vandaag de 500 kilometer grens. Het belooft dus een emotionele dag dag te worden. We lopen vandaan zo’n kleine 22 kilometer (voor de puriteinen onder ons: 21,9 kilometer). We starten op het dorpsplein in Lummen, waar we aan het eind van de dag ook zullen eten.
Vandaag wordt het dorpsplein gebruikt voor een uitstalling van Amerikaanse auto’s. Netjes opgepoetst en op hun best, laten ze zich graag aan het publiek zien. Ik krijg de indruk dat het niet alleen de auto’s zijn die zich vandaag graag aan het publiek showen.
Er staan diverse American Cars en ze komen ook niet alleen uit de omgeving. De hierboven afgebeelde Amerikaanse politie auto uit Duitsland voert ook nog een ‘mission statement’ op de motorkap. Te veel om te zien en we moeten nog starten met onze wandeling! Snel een koffie drinken en rond 11 uur op weg.
Na vijfhonderd meter zij we het dorp uit en begint het boerenland. Hoezo oppassen voor auto’s, koeien zijn hier het gevaar op de weg, het is maar dat we het weten. In werkelijkheid blijken alle koeien die we zien loom in het weiland te liggen herkauwen.
Na één kilometer verlaten we de geasfalteerde weg en lopen achter elkaar over een smal verhard pad. Het is te vroeg voor een pauze, maar anders was het een mooie plek geweest om even te zitten.
We lopen nu afwisselend langs de bosrand en langs weilanden. Alhoewel het in Amsterdam nu blijkbaar regent, weten we dankzij de moderne communicatiemiddelen, schijnt hier de zon en is het (zoals Helga van Leur zou zeggen) wisselend bewolkt. Het waait wel behoorlijk, waardoor de ratelpopulieren langs de weg een kabaal maken.
Zoals gebruikelijk in België passeren we veel verschillende bouwsels langs de weg. Hierboven een allegaartje van rommel en snuisterijen, nee een dakgoot heeft dit huis niet meer.
Na weer 3 kilometer verlaten we de onverharde weg en vervolgen de wandeling over, gelukkig, een stille asfalt weg.
Niet lang daarna sluit de asfaltweg aan op een straatweg met woonhuizen aan weerszijden. We moeten zo’n anderhalve kilometer door de bebouwde kom lopen tot aan een brug over het Albertkanaal. We dwarsen het Albertkanaal (merk op dat het taalgebruik op het blog vervlaamst).
Aan de andere kant van het Albertkanaal ligt Viversel. Eva heeft daar een lunchplek gevonden waar we eens gaan kieken. Het hele dorp staat, gezien de posters die aan bijna ieder huis hangen, helemaal in het teken van het Mirakel van Viversel. Wij zijn te vroeg, maar voor ons is het al een mirakel als blijkt dat we daar echt lekker kunnen lunchen.
Na de lunch, die wat later start dan we wellicht gewend zijn (13:00 uur), gaan we weer verder. Ons pad loopt al snel tussen bomen langs een beekje.
Langs het pad zijn meerdere avontuurlijke manieren aangebracht om de overkant te bereiken. Wij hoeven nog niet naar de overkant, maar onze gastloper laat graag zien wat hij in zijn mars heeft. Meewarig slaan wij zijn jeugdige overmoed gaande. Gelukkig ziet hij op tijd de onmogelijkheid om via aan kettingen opgehangen plastic tonnen terug te kruipen in en voegt zich via een niet al te moeilijke hangbrug weer bij ons.
Wij vinden het rollen over een met dennenappels bezaaid bospad al lastig genoeg.
Met een grote boog lopen wij vervolgens om een aantal meertjes heen, vijvers genoemd. Het valt nog niet mee een goed zicht op de vijvers te krijgen. De oevers zijn behoorlijk begroeid met bossages en riet en wanneer er een gat in de begroeiing is, dan blijkt veel van de vijver dichtgegroeid met waterplanten. Mooie biotopen zijn het wel.
Als we de vijvers achter ons laten, betreden we het privé eigendom van Baron de Villenfragne de Vogelsanck, Henri voor intimi.
Via een verschrikkelijke lus in de wandeling bereiken we na twee kilometer de Bolderberg, een heuvel met een verhaal en een betekenis.
Boven op de heuvel ligt de Kluis van Bolderberg. Ach de Kluis… Het wordt me allemaal te Katholiek voor woorden en in gepaste animistische devotie pluk ik een paar bramen.
Vanaf de Bolderberg hebben we een ruim uitzicht op de omgeving. Uitkijkend over een meer zien we in de verte het Kasteel Terlaemen liggen. Het ziet er ontoegankelijk uit en sommigen lijken te mijmeren over hoe het zou zijn om daar te wonen. Nou ja…
Na enige aansporing van de meer nuchter ingestelde onder ons hervatten wij onze wandeling richting de dorpskern van Bolderberg. We pauzeren even voor een drankje bij een uitspanning met een terras: Hotel Brasserie Savarin. Te vroeg, zal later blijken. De uitspanning lijkt enigszins op de bezoekersplek van een bejaardenhuis. De minimum leeftijd is zeker zestig-plus. Dan pas ik er vanaf volgend jaar in ieder geval tussen.
Als we na het korte intermezzo, waarbij mijn Kriek Mort Subite helaas toch niet van de tap komt, weer verder gaan komen we langs een pittoresk uitziende uitspanning Domein Bovy waar we ook wat hadden kunnen drinken.
We lopen er doorheen en vervolgen onze wandeling langs velden en op een gegeven moment over een houten vlonder in de lengte-richting van een meer.
Als we het grotere meer zijn overgestoken loopt het pad langs een daarachter gelegen kleiner meer. Hier blijkt een viswedstrijd aan de gang. Als reigers zitten de vissers op gepaste afstand naast elkaar aan de oever.
We lopen stug verder en niet lang daarna komen we (weer) bij het Albertkanaal uit. Ons pad loopt anderhalve kilometer langs het kanaal tot aan de volgende brug.
We dwarsen het kanaal via de brug en lopen een klein stukje langs de andere oever verder. Het zijn blijkbaar niet alleen wandelaars die hier over de weg lopen.
De laatste anderhalve kilometer loopt via een schelpen fietspad (ook toegankelijk voor bestemmingsverkeer) naar onze eindbestemming. Aanvankelijk door het bos en daarna langs weilanden.
Onderweg zie ik een boom met mooie sappige zwammen op de stam.
Iets verderop in het gras liggen een paar stuifzwammen. Ik laat ze ongemoeid.
Belerende teksten langs het pad geeft aan dat het een druk bezochte weg is.
Uiteindelijke bereiken we de Abdij van Herkenrode. Vanaf de kant waar wij vandaan komen ziet het er bijna als een onneembare vesting uit. Al we door de poort naar binnen lopen, blijkt het terrein aan de overige kanten helemaal open. Niks geen afgesloten abdij. Het eigenlijke klooster ligt verderop aan de rand van het complex.
Op de grote binnenplaats is een feest aan de gang. Allemaal mensen en kraampjes met muziek en etensgeuren. Een variant van onze rollende keukens: hier heet het een foodtruck festival met een Zuid Afrikaans thema.
Wij lopen naar de auto, verwisselen de wandelschoenen voor sandalen en rijden terug naar Lummen om lekker te eten bij Hanasaki. Ik neem een spaghetti met zwarte bonen saus en ‘geniet die koos’.