Van Machtum naar Palzem (Luxemburg)

Zondag 12 september 2021

We lopen vandaag ongeveer 20 kilometer en overbruggen een hoogteverschil van 486 meter.

Nadat we de auto naar het eindpunt van vandaag hebben gereden en met de bus naar het beginpunt zijn gegaan, starten we niet ver van de plek waar M en ik gisteren hebben gewacht totdat J de auto had opgehaald. We lopen eerst het dorpje door om de route weer op te pakken.

Eenmaal het dorpje uit is het meteen weer stijgen. Volgens de beschrijving van M volgt de route van vandaag de rivier net een paar honderd meter hoger dan de rivier zelf. Het zonnetje schijnt vanochtend al (lekker) warm op ons neer.

We lopen afwisselend over open asfalt weggetjes en over beschaduwde bospaden.

Na ongeveer vier kilometer komen we boven het plaatsje Ahn uit. Voordat we naar het plaatsje afdalen eten we eerst een broodje op een prima lunchplek met een prachtig uitzicht over het plaatsje en het rivierdal.

Na de korte onderbreking is het een steile afdaling over de asfaltweg naar het dorpje. Het is een klein dorpje met één restaurant. We kunnen er gelukkig wel een kopje koffie drinken.

Het dorpje uit is meteen weer steil omhoog de heuvel op. Daarna een tijdje horizontaal over het asfalt totdat we bij een lange trap tussen de druivenranken omhoog moeten. Dat is weer afzien voor de conditie èn de knieën.

De trap is slechts de helft van het geheel. Eenmaal bovenaan gaat de trap aan de andere kant van een asfalt weggetje gewoon net zo lang weer verder. Aan het eind van het tweede deel (en weer op adem gekomen) slaan we rechtsaf een asfalt weg in. Ook deze weg stijgt nog steeds en na enkele honderden meters komen we bij een uitzichtpunt over het plaatsje Wormeldange. Er staan banken, dus we gebruiken het moment ook om weer een broodje te eten.

We moeten nog tien kilometer, dus na de korte pauze gaan we weer verder. Allereerst dezelfde trappetjes, maar dan nu naar beneden. Vooral belastend voor de knieën.

Vervolgens over de weg door een buitenwijk van het plaatsje, een riviertje over en aan de andere kant door het bos en weer steil omhoog. Heerlijk al die riviertjes.

Boven gekomen gaat het weer over asfalt wegen. We wandelen ongeveer vier kilometer af en toe stijgen en dan weer wat dalen tot we bij het plaatsje Greiveldange aankomen. Hier gaan we weer een trappetje af naar een riviertje toe.

Aan de andere kant van het riviertje gaan we weer steil omhoog het dorp uit.

Eenmaal boven wandelen we nog zo’n vier kilometer op asfalt weggetjes over glooiende heuvels tot we onze eindbestemming Palzem bereiken.