Van Mertert naar Machtum (Luxemburg)

Zaterdag 11 september 2021

We lopen vandaag ongeveer 20 kilometer en overbruggen een hoogteverschil van 568 meter.

We pakken de draad weer op waar we eergisteren gebleven zijn, in Mertert. Het is wel even wennen. Omdat we gisteren de route al hebben gelopen die we aan het eind van deze week zouden doen, zijn we uit het wijngebied en terug in de bossen. Pas aan het eind van deze wandeling komen we de “eerste” druiventeelt tegen.
De reeds eerder genoemde triatlon stuurt de logistiek nog wat in de war. Vanwege deze triatlon is er geen busverbinding tussen Machtum en Mertent, we kunnen wel met de bus naar Mertert vanuit Grevenmacher. J en M passen de logistiek dusdanig aan dat we de auto aan de rand van Grevenmacher parkeren. Dat betekent wel dat J aan het eind van de wandeling nog ruim drie kilometer langs de straatweg van Machtum moet lopen om de auto op te halen. Met zijn ijzersterke conditie van een halve marathon loper vindt hij dat geen probleem.
We starten de tocht met een kopje koffie bij een kampeer terrein. De wandeling voert eerst door wat straatjes van het dorpje.

Eenmaal het dorp uit, gaat het verder over een asfalt weg.

Na ongeveer twee kilometer wandelen door een glooiend landschap, verlaten we de asfalt weg en gaan steil omhoog over een stenen weg.

Als we boven zijn, vinden we een plek om een broodje te eten. Daarna steken we een riviertje over en gaat het aan de andere kant weer steil omhoog.

Het is een steile klim en als we eenmaal boven zijn, gaat het nog steiler via stenen traptreden naar beneden. Het is zaterdag en dit deel van het pad wordt blijkbaar ook veel gebruikt door dagjesmensen.

Eenmaal beneden, loopt het pad een hele tijd door een vochtig bos, om uiteindelijk uit te komen op een asfalt weg. We gebruiken daar de aanwezige tafel om nog een broodje te eten.

Na de korte onderbreking steken we de weg over, het spoor onderdoor en vervolgen onze weg over een half verhard pad door het bos. Het is nog vier kilometer naar Manternach.

Het aanvankelijk brede pad wordt steeds smaller zodat we op een gegeven moment alleen achter elkaar kunnen lopen. We verlaten het bos door een hekje en komen tussen schuin tegen de helling geplakte weilanden.

We dalen af tussen de weilanden en komen in het plaatsje Manternach. Hier drinken we een glas fris op het terras van een gebouw waar je informatie over het natuurreservaat in de omgeving kunt krijgen. Omdat het geen echte horeca is, worden we niet bediend en betalen we een vrijwillige bijdrage voor de frisdrank.

We verlaten het dorpje en lopen ongeveer een kilometer door open terrein om vervolgens bij de “Groesteen” (grote steen), een hunebed achtig overblijfsel, nog een broodje te eten.

We vervolgen onze weg door afwisselend bos en open terrein en komen uiteindelijk ook onze eerste druivenranken tegen. We zijn het wijngebied van de Mosel binnengelopen.

Onze eindbestemming van vandaag “Machtum” ligt aan de rivier, dus het laatste stuk van de wandeling gaat weer het bos in via allerlei trappetjes (met en zonder leuning) naar beneden.

Beneden zien we onze eindbestemming liggen. M en ik zullen straks op een bankje gaan zitten wachten totdat J de auto opgehaald heeft.