Van Metz naar Ars-sur-Moselle (Frankrijk)

Vrijdag 13 mei 2022

https://www.outdooractive.com/en/track/dagwandeling-op-13-mei-2022-om-11-12/241572958/#dm=1

Vandaag is de eerste dag dat RJ en Ju ons niet meer helpen met de logistiek rondom eind- en startpunt: we hebben nu nog maar één auto tot onze beschikking. Jo heeft als alternatief het volgende bedacht. M en ik worden naar het startpunt gebracht, Jo rijdt met de auto naar het eindpunt en fietst dan weer terug tot het startpunt. Aan het eind van de wandeldag moeten we dan nog wel met de auto de fiets ophalen. Jo gebruikt hiervoor een vouwfiets.
Zoals gezegd worden M en ik achtergelaten op het startpunt. We lopen eerst wat rond in de omgeving, zitten in het zonnetje op een muurtje om uiteindelijk een cappuccino bij de bar om de hoek te nemen. Na ongeveer een uur (wat langer dan we dachten) komt Jo op de vouwfiets om de hoek gereden. Hij was een paar keer verkeerd gereden en ondertussen is ook het zadel langzaam wat naar beneden gezakt. Hij maakt de klemkoppeling los, maar krijgt deze nu niet meer goed vast. Na wat nauwkeuriger onderzoek lijkt het erop dat een inbus bout moet worden aangedraaid. We besluiten aan onze boteleigenaar vanavond te vragen of hij een inbus sleutel heeft. Jo mag de vouwfiets in de kelder van de bar stallen.

Met de fiets ondergronds starten wij met de wandeling van vandaag. We zullen 18,2 km lopen en een hoogteverschil van 108 m overbruggen.

Als eerst lopen wij de buitenwijk door en na een kort gedeelte door het groen, bereiken wij na 1 km de oude vestingwal van Metz. Een houten trap brengt ons bovenop de wal.

De volgende 2 km lopen we langs en over oude verdedigingsmuren.

Het uitzicht op de verschillende kerken in Metz (het zijn er meerdere) is fraai. Aan de schaduwkant is het nog een beetje fris in de ochtendlucht.

We gaan niet alleen over, maar ook door de vestingmuren heen.

In een park, waar meerdere schoolklassen luidruchtig op het gras recreëren, eten wij ook een broodje. Na het broodje vervolgen wij ons pad onder de snelweg A31 door en in het groen langs het water lopend. Na 5 km steken we via een brug de Moselle over, maken een lus over de straten van een buitenwijk om aan de overzijde weer terug bij de oever van de Moselle te komen.

We lopen zo’n 3 km over een verharde weg langs de Moselle met hier en daar kleine meertjes aan de andere kant van de weg.

Na ruim 8 km verlaten we de Moselle en wandelen weer een voorstadje van Metz in: Scy-Chazelles. We eten een broodje op een bank bij een parkje en een basisschool. Van alle kanten komen er kinderen die, met of zonder begeleiding, blijkbaar na een korte pauze weer naar school terug gaan. Na ons broodje wandelen we door het parkje en gaan steil omhoog, ruim 70 m klimmen.

Eenmaal boven komen we op een pleintje met een Mairie, een kerk en een begraafplaats.

Na even op adem te zijn gekomen, vervolgen wij ons pad aan de andere kant van het pleintje weer naar beneden.

Het pad loop langs het “Maison de Robert Schuman“. Één van de grondleggers van de Europese Unie. We besluiten op het terras in de tuin een kop koffie te drinken. Het is nu een museum en wordt daarom ook vandaag bezocht door meerdere klassen (luidruchtige) kinderen.

Ons pad leidt ons door het voorstadje “Moulins-lès-Metz“. We zien inderdaad aan een klein stroompje een watermolen.

Het pad voert ons verder over half verharde wegen langs wijngaarden en pittoreske huizen beneden langs de hellingen.

Na ongeveer 16 km wandelen we door het bos van Vaux en stijgen naar ons hoogste punt van vandaag: 273 m.

Als we het bos uitwandelen is het nog 1 km naar ons eindpunt. De weg maakt een bocht en we wandelen recht op de kerk van Ars-sur-Moselle af.

Bij het oude stationnetje staat de auto en hebben we ons eindpunt bereikt.
We rijden terug naar ons startpunt om de vouwfiets op te halen, drinken daar nog een biertje en rijden terug naar ons Botel. De eigenaar van het Botel heeft een inbus sleutel, dus het lukt Jo om de klem rond de zadelstang te repareren.
Die avond eten we in een Frans restaurant in Metz. Niets vegetarisch op de kaart, maar de asperges in balsamico dressing met aardappelen zijn ook lekker.