Van Nieuw Vossemeer naar Bergen op Zoom

Zondag 30 oktober 2016

Vandaag start onze wandeling even buiten Nieuw Vossemeer aan de overzijde van het Rijn-Scheldekanaal en we wandelen tot in een buitenwijk in het noorden van Bergen op Zoom. Het belooft alweer een prachtige herfstdag te worden. Het zonnetje schijnt volop als we rond 11 uur van start gaan. We starten onderaan het talud van de brug over het Rijn-Scheldekanaal, dus we beginnen met een steile klim om op de brug te komen. We lopen langs de provinciale weg naar Nieuw Vossemeer. Door omstandigheden ligt onze lunchplek al vroeg in de wandeling, er is daarna geen andere mogelijkheid meer. Iets vóór 12 uur komen we aan bij eetcafé ‘De Praeter‘. Als ze maar open zijn, want ze gaan pas om 12 uur open. Het eetcafé ligt naast een molen net achter de dijk aan het Rijn-Schelde kanaal en ziet er vanaf de weg nogal onaantrekkelijk uit. Wanneer we om het gebouwtje heenlopen ziet het er allemaal veel beter uit. De lunch is prima en weldra gaan we weer op pad voor het leeuwendeel van de tocht; nu nog zo’n 18 kilometer. De tocht voert ons een tijdje langs de oever van het kanaal, waar een waterig zonnetje het dunne wolkendek, dat zich tijdens onze lunch gevormd heeft, probeert te verdrijven.

Klik op de foto om deze beter te kunnen zien.

We lopen een tijdje langs het kanaal waar meerdere plukjes schapen (rammen volgens ons) rustig staan te grazen. Inmiddels is de dunne bewolking opgetrokken en begint onze route het kanaal te verlaten. Steeds meer bomen vertonen hun herfsttooi.

Klik op de foto om deze beter te kunnen zien.

 

We wandelen door bebost en bebouwd gebied tot we bij de vestingwallen van ‘Fort de Rover’ komen. Hier is onenigheid tussen de route op de GPS-tracker en de beschrijving in het wandelboekje. We besluiten de beschrijving uit het boekje te volgen en wandelen na het fort door een prachtig bosachtige omgeving, met veel waterpartijen. Ook hier is de herfst duidelijk aanwezig.

Klik op de foto om deze beter te kunnen zien.

 

We blijven wat langs en over verdedigingswallen lopen en stuiten op een gegeven moment op een plek aan de waterkant waar meerdere vliegenzwammen bij elkaar staan. Nu weten we het zeker: het is herfst.

Klik op de foto om deze beter te kunnen zien.

 

We maken uitgebreid (te uitgebreid?) foto’s van de vliegenzwammen vanuit diverse mogelijke en onmogelijke hoeken. Uiteindelijk gaan we verder en voert het pad ons meer en meer de bebouwde omgeving van Bergen op Zoom Noord in. We arriveren bij de auto en rijden eerst terug naar het beginpunt om de andere auto op te halen, omdat het na het avondeten te donker is om nog over de smalle onverlichte weggetjes daar te rijden.

Klik op de foto om deze beter te kunnen zien.

 

Als we bij de andere auto aankomen schreeuwt het avondrood ons in de lucht tegemoet. Die avond eten we bij restaurant Koej. Wat mij betreft een aanrader en de vegetarische maaltijd is erg lekker. Een mooie afsluiting van weer 20 kilometer wandelen.