Van Prény naar Pont-à-Mousson (Frankrijk)

Donderdag 8 september 2022

https://www.outdooractive.com/en/track/dagwandeling-op-8-september-2022-om-09-36/251904661/#dm=1

Vandaag is de wandeling iets meer dan zeventien kilometer en eindigt in de buitenwijken van Pont-à-Mousson, het plaatsje waar ons hotel is. Vanaf die plek is het nog ruim twee kilometer lopen naar ons hotel. Na een, voor Franse begrippen, uitgebreid ontbijt in de grote ontbijtzaal van de Abdij rijden we met de auto naar Prény.

We parkeren de auto naast de plaatselijke begraafplaats en maken ons gereed voor het vertrek.

De weersverwachtingen voor vandaag zien er goed uit. Op dit moment is het nog wat frisjes en tamelijk bewolkt.

We lopen aanvankelijk door open terrein en over een viaduct over het spoor. Het schijnt dat over dit spoor ook de TGV naar Parijs rijdt. Helaas niet op het moment dat wij over het viaduct lopen.

Na het spoor begint de klim en duikt het pad het bos in. De video’s geven een idee over wat voor bospaden wij lopen.

Na ongeveer zeven kilometer komen we uit het bos en lopen langs de bosrand verder. Inmiddels is de zon heerlijk gaan schijnen.

Volgens het boekje passeren we af en toe oude grenspalen. Ze zullen wel oud zijn, want er zijn geen tekens (meer) op waar te nemen.

Het bospad wordt verruild voor een asfalt weg dat langs een vervallen boerderij loopt.

Net even voorbij de boerderij vinden we een plek in het zonnetje om wat brood te eten.

Na de korte pauze vervolgen we ons pad over een weg van steenslag. Het gaat redelijk steil omhoog, alhoewel wij onze hoogste klim van vandaag van honderd vijfentwintig meter al achter de rug hebben.

Na één kilometer klimmen duikt het pad het bos weer in.

Ook hier zo nu en dan oude grenspalen.

We lopen ongeveer vijf kilometer over allerlei paden door het bos als we op een asfaltweg bij een militaire begraafplaats komen. De Cimetière Militaire du Pétant.

Om een beetje een indruk te krijgen van de grootte van de begraafplaats maar een honderdtachtig graden foto gemaakt. Dat geeft uiteraard wel een vertekening.

Vanaf de begraafplaats is het nog één kilometer naar onze eindbestemming aan de rand van Pont-à-Mousson en daarna nog twee kilometer tot het centrum en ons hotel. We drinken wat op één van de terrassen rond het centrale plein van de stad. Enorme stapelwolken scheppen een indrukwekkende coulisse. Aan het eind van de middag is het ook de bedoeling dat RJ en Ju zich bij ons voegen. We wachten tot we een seintje krijgen en wandelen de laatste honderden meters naar het hotel. Omdat de auto nog in Prény staat, rijdt RJ samen met Jo om deze op te halen.
We eten die avond in een Chinees restaurant, waar de keuken iets voor mij moet aanpassen omdat er niet echt veel vegetarische gerechten op de kaart staan.