Van Stellendam naar Battenoord

Zondag 28 augustus 2016

Vandaag lopen we van Stellendam naar Battenoord. Omdat er geen horeca (van betekenis) in Battenoord is, heb ik voor het avondeten gereserveerd bij Brasserie Bolbaken in Herkingen.
Mijn autogezellin en ik hebben wat moeite direct de goede weg naar Battenoord te vinden. Via een klein uitstapje naar Zeeland komen we er uiteindelijk toch. Overgestapt in de andere auto rijden we naar het beginpunt bij Stellendam en de wandeling kan beginnen.

Klik op de foto om deze beter te bekijken.

 

Onderweg rijden we voorbij Schiphol met de auto door een behoorlijke plensbui en bij Battenoord is het nog grijs en winderig, maar als we eenmaal onderweg zijn wordt de lucht steeds blauwer. We lopen een aantal kilometers over een grasdijk die niet door schapen begraast wordt. Lang gras waarin je je voeten goed moet optillen. Voor onze lunchplek lopen we richting een golf restaurant Roxenisse. Het is een paar kilometer van onze route, maar voor een goede lunch hebben we dat er voor over.

Klik op de foto om deze beter te bekijken.

 

Na de lunch lopen we meerdere kilometers over of naast een dijk met aan de ene kant weilanden (die we niet zien omdat we benedendijks aan de andere kant lopen) en aan de andere kant de wilde en uitgestrekte slikken. Landaanwinning-gebied waar de invloeden van lucht en water enigszins vrij wordt gelaten. Het is een een zeer wijds gebied.
Na enkele kilometers zien we een kudde Konikpaarden relatief dicht bij het pad grazen. Het is een lang end lopen en bovenaan de dijk is er het voortdurende geraas van de ratelpopulieren in de harde wind.

Klik op de foto om deze beter te bekijken.

 

Uiteindelijk lopen we weer bovenop de dijk, nu over een door schapen begraasde dijk. Lekker kort gras, maar wel overal schapenstront. Ja, zo heet dat.
Het water van de Grevelingen, eerst vaag in de verte, ligt nu dichter bij de dijk. De lucht betrekt steeds meer en bovenop de dijk zijn we een speelbal van de wind. In de verte trekt een regenbui voorbij. Na een tijdje maakt de dijk een bocht waardoor we de wind meer in de rug hebben en lopen we op Herkingen aan.

 

We naderen de jachthaven waar we de dijk verlaten. Aan het eind van het hek hangt een pluche konijntje. Vergeten, verlaten of terechtgesteld? Wij zullen het nooit weten.
We drinken wat bij een café annex frietkot aan de Kaaidijk, waarna we het laatste stuk over een met bitumen beklede dijk naar Battenoord lopen.