Van Vigy naar Metz (Frankrijk)

Donderdag 12 mei 2022

https://www.outdooractive.com/en/track/dagwandeling-op-12-mei-2022-om-10-10/241495009/#dm=1

Vanaf vandaag zullen we (weer) zonder RJ en Ju lopen. Gelukkig brengen ze ons eerst nog wel naar het startpunt van de etappe van vandaag. Na een hartelijk afscheid lopen Jo, M en ik verder het dorpje Vigy in. We lopen vandaag ongeveer 16 km met een hoogteverschil van 100 m. We starten zonnig, maar de verwachting is bewolking verderop de dag en een temperatuur van 22 graden Celsius.

Sinds we in het Franse deel van de route lopen, mopperen we over het gebrek aan horeca gelegenheden om wat koffie te drinken. Jammer voor RJ en Ju, maar op het pleintje tegenover de “Mairie” vinden we een café met een terras waar we in het zonnetje een koffie drinken.

Na de koffie weer op pad, eerst Vigy uit zien te komen.

Op de rand van het dorpje treffen we antiek spoormaterieel waar ongetwijfeld door vrijwilligers veel aan gesleuteld wordt.

We lopen een paar honderd meter parallel aan het spoor, waarna de half verharde weg langs de rand van het struweel en de weilanden loopt. Boven ons een wirwar van hoogspanning kabels.

Na ruim 2 km duikt onze route een smal pad het struweel in.

Op een gegeven moment komen we het struweel uit en lopen langs een heg aan de ene kant en weilanden aan de andere kant van het pad.

Na 1 1/2 km bereiken we het dorpje Sanry-lès-Vigy, waar we even stoppen om op een bankje een broodje te eten.

Als we weer op pad gaan, loopt onze route door het “Forêt Communale de Failly”.

Na 1 1/2 km door het bos, komen we weer in open terrein. We komen bij een splitsing waar we volgens onze track èn het boekje naar rechts moeten. Er hangt aan de rand van de weg echter een mededeling in meerdere talen dat er vanwege grote wegwerkzaamheden een omleiding nodig is.

De omleiding is gemarkeerd en leidt ons door het plaatsje Failly, wat we oorspronkelijk links zouden hebben laten liggen. Vlak vóór het plaatsje op een bankje met onze rug naar een begraafplaats eten we nog een broodje.

We vervolgen onze weg door Failly en lopen onder de A4 door, waar inderdaad veel bouwactiviteiten op plaatsvinden.

Na ongeveer 500 m over een asfalt weg slaan we af bij een gehucht Villers l’Orme om daarna steil omhoog door het struweel te lopen. Bovenaan komen we bij een kruising met de D3 en een wat sjofel uitziend “Café de la Salette“. We drinken daar een glas Cola.

Na de Cola weer op pad, eerst 2 km over het asfalt en daarna 1 1/2 km over half verharde wegen richting buitenwijken van Metz. In de verte zien we de hoogbouw van zo’n buitenwijk al liggen.

Vanaf nu lopen we door stedelijk gebied, maar gelukkig wel door stukken groen.

Na 3 km en een korte pauze in een park bereiken we onze eindbestemming van vandaag. M blijkt met haar kleding helemaal in stijl met de plaatselijke bebouwing te zijn.
De komende 2 nachten heeft Jo kamers gereserveerd op een hotelboot in een kanaal in Metz. Na enig zoeken vinden we de boot en onze kajuiten. De boot ligt 15 minuten wandelen van het centrum van Metz. Nadat we hebben gedoucht wandelen we naar het centrum om wat te drinken en te eten. We eten bij een Italiaans restaurant “La Cucina Di Casa“, maar dat wordt niet door iedereen gewaardeerd.