Kaapverdië Dag 1: Vliegreis en aankomst in Praia [Santiago].

Omdat Nederland vandaag nog aan het herstellen is van een storm gisteren, zie ik rond 9:00 uur op het internet dat er nog geen treinen rijden. Direct de App van Uber geïnstalleerd en een taxi voor 11:00 uur gereserveerd. Ben enigszins nerveus of dat wel goed zal gaan omdat ik geen ervaring met Uber noch de App heb. Mijn vliegtuig vertrekt rond 13:40 uur, maar stress aan het begin van de vakantie heb ik liever niet. Ik krijg een mailbevestiging, dus dat lijkt in orde. Als voorbereiding voor deze vakantie moest er overigens veel worden ingevuld en uitgeprint, vooral vanwege de Corona pandemie. Het vooraf betalen van de luchthavenbelasting op Praia is mij, ondanks vier pogingen, niet gelukt. Het inchecken en invullen van een “Person locator form” is wel gelukt. Ook de gezondheidsverklaring voor Schiphol heb ik uitgeprint en ingevuld, evenals een versie van mijn Corona QR-code op papier.
Om 10:45 krijg een bericht op mijn telefoon dat een chauffeur mijn rit heeft opgepikt en kan ik via de App ook zien waar hij rijdt. Om 11:10 uur stap ik in de taxi en rond 11:45 uur ben ik op Schiphol, ruim op tijd.
Na alle gebruikelijke toestanden, niemand vraagt naar de gezondheidsverklaring, ben ik een uur later bij de gate en kan nog rustig een biertje met een stuk appeltaart nemen.

Mondkapjes zijn nog verplicht op Schiphol en in het vliegtuig, maar sommige passagiers zijn wel heel erg bang.
We vertrekken later dan gepland, maar omdat we tijdens de overstap in Lissabon toch vijf uur moeten wachten is dat geen probleem. De vlucht naar Lissabon duurt ongeveer drie uur. Ik breng de tijd op het vliegveld van Lissabon door met wat hangen, eten en drinken. Rond 20:50 vertrekken we richting Praia. De vlucht naar Praia duurt ruim vier uur en even naar middernacht arriveren we. De controle-activiteiten op het vliegveld zijn rommeliger dan op Schiphol en niet iedereen hoeft dezelfde papieren te laten zien. Ik betaal € 32,00 luchthavenbelasting contant en ben redelijk snel door alle toestanden heen. Vóór mij had een jongeman, van Kaapverdische afkomst of met familieleden hier, geen geld bij zich om de luchthavenbelasting te betalen. De beambte hield zijn paspoort in, liet hem door en zij dat hij zijn paspoort kon ophalen nadat hij betaald had. Buiten op de parkeerplaats voor het luchthaven gebouw wachten allemaal mensen met bordjes van Hotels of namen van personen of reisorganisaties, maar geen Djoser. Één van de reisgenoten waar ik in het vliegtuig van Amsterdam naar Lissabon naast zat is ook al buiten en loodst mij om de hoek van het gebouw waar twee busjes staan. Het zal nog vele minuten duren voordat iedereen uit het gebouw is en wij, na een eerste kennismaking, in de bus naar ons hotel rijden. Ondertussen zie ik de jongeman, van wie het paspoort was ingenomen, terugkeren met een oudere vrouw en waarschijnlijk geld. De rit naar het hotel duurt ongeveer 45 minuten.
Er zijn drie alleen reizende mannen en deze nacht slaap ik met één van hen op een kamer. We zullen het gaan afwisselen. De reisdag zit erop en de vakantie is begonnen!