Kaapverdië Dag 2: Wandeling Calabaceira [Santiago]

Vannacht redelijk geslapen. Na het ontbijt staat een wandeling door de “Riberia Grande” gepland. De bus neemt ons mee naar het dorpje Calabaceira.

Het is onze eerste kennismaking met de dorpjes in Kaapverdië en via de gids kunnen we een woning van binnen bekijken.

We lopen het dorpje uit over een stoffige weg naar de rand van de Riberia Grande. In de diepte beneden ons zien we dat er veel meer begroeiing is dan hierboven op het plateau. Onze gids legt uit dat in de valei allerlei fruit en suikerriet wordt verbouwd.

We beginnen met de afdaling over grote en oneffen rotsblokken. Dat gaat niet altijd even gemakkelijk en een van onze reisgenoten glijdt een paar keer lelijk uit, waarbij hij zijn benen open haalt.

Na deze, toch wat lastige afdaling, bereiken we bodem van de vallei en volgen de droge rivierbedding richting de oceaan.

De rivierbedding ligt vol met grote en kleine rotsblokken, waardoor het soms wat lastiger is om tempo te houden. Ikzelf en nog een paar anderen, waaronder de reisgenoot die eerder al gevallen was, blijven wat achter. Wanneer dezelfde persoon nog een keer onderuit gaat raken we de groep kwijt en weten op een gegeven moment niet goed hoe we verder moeten. We roepen de naam van onze gids en met behulp van wat lokale passanten komen we erachter waar we heen moeten. We halen de groep weer in die staan te wachten bij een dikke Baobab boom.

De gids smeert wat vers Aloë Vera sap van planten die daar groeien op de wonden van onze gevallen reisgenoot. Hij weet van nog veel meer planten allerlei geneeskrachtige werkingen en toepassingen.

Aan het eind van de vallei lopen we een stuk omhoog naar de overblijfselen van het klooster “Convent de são Francisco”.

We eindigen onze wandeling in het plaatsje Cidade Velha, ooit het centrum van de slavenhandel.

Na de lunch rijden we met de bus omhoog naar het hogerop gelegen fort “Forte Real de São Filipe“. Hiervandaan heb je een mooi uitzicht over de vallei waar we zojuist door zijn gelopen.
Terug naar het hotel gaan de meeste met de bus, terwijl enkelen, waaronder ikzelf, het stukje terug gaan lopen. Die avond eten we in het hotel.