Dag 15 – Ranohira -> Ambalavao.

Donderdag – 24 november 2016

Dreigende wolken en te lui om naar de Lemuren te gaan kijken.

Vandaag vertrekken we om 8:00 uur. Het eerste uur rijden we door een licht glooiend landschap. Weinig spectaculair en zelfs een beetje saai. Doordat het geregend heeft, is het wel overal groen op de heuvels. Zo kent Caroline deze omgeving niet. Ze vertelt dat ze deze omgeving alleen als een droge en dorre gele woestenij kent en het nu voor het eerst zo groen ziet.

(klik op de foto om deze beter te kunnen zien)
Aanvankelijk is de weg nog vol gaten, maar gelukkig na verloop van tijd steeds beter berijdbaar. Na anderhalf uur komen er bergkammen in zicht en nadat we over een pas zijn gereden, wordt het landschap weer interessant.

(klik op de foto om deze beter te kunnen zien)
We rijden over bergwegen en door dorpjes en dalen. Er zijn mooie uitzichten op scherpe pieken van 2600 meter hoog in de verte. Grote wolkenpartijen in de verte herinneren ons er steeds weer aan dat het regenseizoen toch echt begonnen is. Zolang ze in verte blijven hebben wij er geen last van.

Rond 12:00 uur picknicken we buiten bij een parkje waar we later zullen rondwandelen, onder begeleiding van een gids, op zoek naar Lemuren. Ze laten zich niet zo snel zien. Als we op een gegeven moment weer terug moeten klimmen omdat er blijkbaar meerdere Lemuren gespot zijn, heb ik geen zin weer terug te gaan. Ik blijf met nog een paar reisgenoten achter. De overigen keren later enthousiast terug, ze waren heel dichtbij blijkbaar. Jammer dan.
We lopen terug naar de bus en vervolgen onze tocht naar Ambalavao, waar we rond 14:30 uur aankomen.

(klik op de foto om deze beter te kunnen zien)
Voor geïnteresseerden is er rond 15:30 uur nog een kleine excursie naar en papierschepperij en een zijdefabriek. Meestal ga ik niet mee naar dergelijke toeristische uitstapjes, een te hoog klompenmakers-gehalte, maar vooruit dan maar. De papierpulp wordt gewonnen uit een lokale struik met de naam ‘Avoha’ en de papiertjes worden versierd met verse bloemblaadjes.

(klik op de foto om deze beter te kunnen zien)
In de zijdefabriek wordt gewerkt met de wilde zijderups, in een van de kamertjes tref ik een paar dames bezig aan een weefgetouw.

Na afloop loop ik met Eva over de weg terug naar het hotel. Even een biertje drinken en lekker douchen.