Dag 2 – Antananarivo -> Antsirabé

Vrijdag 11 november 2016

Het regenseizoen is begonnen.

Ontbijt om 7:00 uur en vertrek om 8:00 uur. Voor het vertrek krijgen we de kans om onze contanten aan Euro’s te wisselen in Ariaries. Omdat de mogelijkheden om direct geld uit de muur te halen beperkt zijn in Madagascar adviseert Koning Aap zo’n € 1.000 aan contant geld mee te nemen. In de praktijk blijken er wel hier en daar pinautomaten te zijn, maar Mastercards worden niet altijd geaccepteerd, Visacards wel. Daarnaast staat er altijd een hele rij mensen voor zo’n pinautomaat, tientallen. In het hotel wissel ik € 600 om in Ariaries, een enorme stapel bankbiljetten in coupures van 5000 Ariares. 1 Euro is 3000 Ariarie!

Daarna op weg naar Antsirabé. Dat gaat nog niet zo makkelijk. Het verkeer in en rond Tana zit helemaal vast en het duurt een hele tijd voordat we op een wat rustiger weg komen. Rond 12:00 uur lunchen we in een vrij groot restaurant in een dorpje.

Rond 15:00 uur arriveren we in Antsirabé. Het stadje ligt 1500 meter boven zeeniveau.

We rijden eerst langs een groot hotel waar rond 1930 de koning van Marokko een tijdje ondergedoken heeft gezeten. Daarna een bezoek aan een Zebu atelier. De Zebu is de koe die ooit door de Maleisiërs zo’n 2000 jaar geleden mee naar Madagascar is genomen. Een koe met een bult in de nek. In het Zebu atelier worden er allerlei sieraden en voorwerpen van de horens van de Zebu gemaakt. Als we in het atelier zijn, waar onder een golfplaten dak van metaal een uitleg wordt gegeven over de manier waarop de horens worden verwerkt, begint het te regenen. Hard te regenen. De dikke druppels van een tropische regenbui vallen met veel lawaai op het ijzeren dak. De uitleg is nauwelijks meer te horen. November is het begin van het regenseizoen, ja, ja.

Caroline legt uit dat de novemberreis meestal niet doorgaat omdat  er vaak te weinig belangstelling voor de reis is vanwege de start van het regenseizoen. Dit jaar echter ging de oktoberreis niet door en was de novemberreis volgeboekt. Een atypische situatie dus en Caroline geeft aan dat zij nog niet eerder in november in Madagascar is geweest. Zoals we zullen merken blijkt het met de regenbuien tijdens onze reis mee te vallen.

Die avond regent het hard met onweer.

(klik op de foto om deze beter te kunnen zien)
De bus waarmee we de eerste dagen zullen reizen.