Dag 22 – Andasibe National Park.

Donderdag – 1 december 2016

Getoeter van de Indri en een Lemuur als bontkraag.

5:00 uur, het wordt licht en in de verte hoor ik de roep van de Indri Lemuren. Ik doe het raam van mijn hut open, schakel mijn opname apparaat in en ga weer lekker onder het dekentje. Dat is pas wild life spotten!

(klik op de foto om deze beter te kunnen zien)
Na het ontbijt staat er een wandeling van ongeveer 4 uur door het National Park op het programma. We hopen daar de Indri van dichtbij te zien en te horen. De Indri’s zijn de grootste Lemuren (ongeveer 70 cm), ze leven in familie groepen en bakenen hun territorium af door van tijd tot tijd luid naar elkaar te roepen.

Alhoewel het vannacht nog regelmatig op het dak gedruppeld heeft, is het droog wanneer we in de bus stappen. Er zijn veel wolken, maar de zon schijnt en het is een heerlijke temperatuur. Na de gebruikelijke welkomstwoorden van de gidsen in een meer dan gebrekkig Engels gaan we op pad. Het wordt een wandeling door het regenwoud; vochtig, klam en tussen veel chaotisch groen en over glibberige wortels. Soms gaat het pad over stenen, om vervolgens dwars door een woud van stammetjes te lopen.

(klik op de foto om deze beter te kunnen zien)
Het is een niet al te zware wandeling. We zien eerst wat gewone Bruine Lemuren, die makkelijk omlaag komen naar over het pad hangende takken.

Maar we zijn er niet voor de Bruine Lemuur. Dus na een klein oponthoud weer op pad om de Indri te vinden.

(klik op de foto om deze beter te kunnen zien)
Na een tijdje lopen vinden ze. Ze zitten nog hoog in de boomtoppen. We staan stil te kijken en net wanneer de gidsen voorstellen om eerst naar de Sivaki’s te gaan, komen er een paar omlaag en volgen we die voorzichtig door de bomen. Uiteindelijk komt een aantal op een grote boomstam op de grond zitten.

(klik op de foto om deze beter te kunnen zien)
Voorzichtig sluipen wij naderbij om foto’s te maken. Er zitten er nu meerderen rondom ons, zowel beneden als hoger in de bomen. Op een gegeven moment beginnen er een paar te roepen. Kort daarna is er een kakofonie van roepende lemuren om ons heen.

Intussen heb ik mijn opname apparaat al lang weer ingeschakeld.
Later zien we nog een aantal Sivaka’s. Een zeer geslaagde ochtend, volgens de gidsen hebben we geluk gehad dat we de Indri zowel zo laag gezien als van zo dichtbij gehoord hebben.
We lunchen in de lodge; ik neem een sandwich kaas.

(klik op de foto om deze beter te kunnen zien)
Na de lunch gaan we naar een privé parkje waar op een eilandje veel lemuren loslopen. Omdat het een eilandje is, moeten we even met een kano naar de overkant. Aan de overkant wachten ons de brutaalste Lemuren al op. Het blijken de bully’s onder de Lemuren te zijn.

[Met dank aan Caroline© voor het beschikbaar stellen van de foto]
We kunnen er tussendoor lopen en ze van zeer dichtbij ervaren; op je schouders bijvoorbeeld. We zien daar ook de dansende Sivaki’s. Dat is een zeer leuke ervaring, maar lastig te fotograferen omdat ze verder weg op een ander eiland zitten.

(klik op de foto om deze beter te kunnen zien)
Vooral de Kleine Bamboe Lemuur is een koddig, maar ietwat timide beestje.