Dag 24 – Ankanin’ny Nofy -> Mahambo.

Zaterdag – 3 december 2016

Een dorpje tussen zout en zout.

5:00 uur; ik ben wakker. Het is licht en de zon schijnt.

(klik op de foto om deze beter te kunnen zien)
Het is windstil en ik maak weer wat foto’s van de oevers en het meer.
We vertrekken vandaag om 7:30 uur met de boot. Volgens het oorspronkelijke programma zouden we gisterenmiddag met de boot een bezoek aan een dorpje dorpje brengen. Omdat het gisteren niet lukte, doen we dit bezoek vandaag op onze terugtocht naar de plek waar de bus nog op ons staat te wachten.
Ook volgens het oorspronkelijke programma zouden we met een boot over de kanalen en meren naar onze volgende overnachting varen. Gisteren had Caroline al uitgelegd dat de motor van de huidige boot niet krachtig genoeg is, waardoor de tocht over het water te lang en te saai zou worden. Vandaar dat we nu teruggaan naar de bus die ons naar Mahambo brengt.

(klik op de foto om deze beter te kunnen zien)
Maar eerst nog het bezoek aan het dorpje. Om ons toch een indruk van de kanalen te geven heeft Caroline de schipper gevraagd voor ongeveer twintig minuten een kanaal in te varen en dan weer terug. Voor ruim een half uur is het een leuke ervaring, maar 10 uur lang?
Nadat we weer uit het kanaal zijn teruggevaren, leggen we aan in het dorpje. We krijgen een rondleiding van een ‘dorpsgids’ langs de verschillende huisjes.

(klik op de foto om deze beter te kunnen zien)
Het dorpje lijkt authentiek genoeg en er is veel te zien en te ruiken.

(klik op de foto om deze beter te kunnen zien)
Er loopt ook een spoorrails langs het dorpje. Er schijnt nog twee keer per week een trein langs te komen. Of deze ook in het dorpje stopt blijft onduidelijk. In ieder geval is het station al lang niet meer in gebruik.

(klik op de foto om deze beter te kunnen zien)
Dat het station niet meer gebruikt wordt, wil niet zeggen dat het geen leuk object is om te fotograferen.

(klik op de foto om deze beter te kunnen zien)
Op een van de balustrades ligt een knulletje verstopt achter een pilaar. Hij bekogelt zijn leeftijdsgenootjes met steentjes en heeft er zichtbaar erg veel plezier aan. Iedere keer als hij ze heeft bekogeld duikt hij weg achter de pilaar. Het duurt natuurlijk niet lang voordat hij ontdekt wordt.

(klik op de foto om deze beter te kunnen zien)
We wandelen braaf achter onze dorpsgids aan; over de spoorrails door een gedeelte met laag groen en palmbomen. Als we door de palmbomen aan de andere kant uit de begroeiing stappen, ligt daar het strand en de Indische Oceaan. Een dorpje met aan de ene kant zoetwater meren en aan de andere kant de zoute oceaan. Zeer apart.
Na het bezoek aan het dorpje terug de boot in en over het meer naar de plek waar we de bus gisteren hebben achtergelaten. De bagage en wij worden weer overgeladen in de bus en we vervolgen onze tocht. Eerst weer dezelfde tocht van een uur over het hobbelige zandweggetje totdat we aan de harde weg komen. Vervolgens rijden we richting het noorden naar de havenstad van Madagaskar. We zullen daar rond lunchtijd aankomen en er is een supermarkt om inkopen te doen. Om de reistijd niet te frustreren en omdat er onderweg eigenlijk geen mooie plek is om te lunchen, stelt Caroline voor dat iedereen in de supermarkt eigen inkopen doet en dat al rijdend in de bus opeet. Iemand vraagt of we toch niet ergens kunnen gaan lunchen; het wordt in stemming gebracht en op democratische wijze afgewezen. We rijden verder. De omgeving is vrij dicht bevolkt en niet bijster interessant. De lucht betrekt; het begint zachtjes te regen en in de verte te bliksemen. De weg is weliswaar verhard, maar zit vol met gaten en we vorderen maar langzaam. Rond 16:00 uur arriveren we in Mahambo en in onze lodge aan de kust. De lodge ligt fraai gelegen aan een strand met een door een koraalrif van de open oceaan afgeschermd stukje water. Het is bewolkt, vochtig, warm en geen wind. We blijven hier 2 nachten.
Die avond eten Eva en ik aan een apart tafeltje. Niet expres, maar de bediening denkt vast dat we een stelletje zijn. We drinken een heerlijke fles buitenlandse witte wijn bij het eten.
Ik heb weer een ruime hut, waar ik de klamboe laat voor wat het is en lekker naakt op de lakens ga liggen.