Dag 5: Door het dal terug naar huis

Vannacht sliep ik met andere mannelijke wandelaars in een slaapzaal op bedden en niet op matrassen op de grond zoals in het andere gasthuis. De matrassen hadden echter net zo goed op de grond kunnen liggen, want de bedden zijn keihard. Ik heb heerlijk geslapen en neem warme havermout pap met honing als ontbijt.

Om acht uur gaan we zoals gebruikelijk op pad, we lopen door en langs de dorpjes in de vallei. Volgens Hassan zullen we langs zeven verschillende dorpjes lopen. Wat ons opvalt is dat, alhoewel de huizen zelf leemkleurig zijn, de deuren en deurstijlen vaak fel gekleurd zijn.

De Jeneverbesbomen langs het pad zien er vaak oud en grillig uit, indicatie van een uitdagend klimaat.

Ondanks dat ik de hele tijd een donkerblauw katoenen pet draag, voel ik dat mijn hoofdhuid toch licht verbrand is. De zon is fel, het gras sappig groen en de amandelbomen vol van de witte bloesems.

Als we ook maar iets boven het dal uitklimmen, lopen we gelijk weer over een droge en rotsige bodem.

We zien dat op veel plekken de tapijten buiten in de zon zijn neergelegd. Volgens Hassan omdat vanwege Rammadan het hele huis schoongemaakt wordt.

De overheid heeft veel betonnen irrigatiekanalen aangelegd, wellicht dat daarom de oudere rivierbedding soms droog ligt.

We passeren een prachtig bloeiende pruimenboom en arriveren uiteindelijk weer in ons eigen gasthuis. Thuis op onze eigen vloerkleden, die ook gelucht lijken te zijn. Die avond bij het avondeten draagt Hassan voor het eerst een bruine Jelabba van een wat dikke stof, tegen de kou zoals hijzelf zegt. Één van onze reisgenoten, die inmiddels bekend staat om zijn meest bizarre associaties, roept opeens “Hassan, have you joined the Ku Klux Klan now?”. Wij moeten allemaal vreselijk lachen, maar wel aan Hassan uitleggen wie dat zijn.
Het lukt mij die avond niet om een warme douche te bemachtigen. Ik heb overigens bij het lezen van de reisbeschrijving vooraf een en ander niet goed in de gaten gehad. Ik wist dat ik een slaapzak moest meenemen, maar ik dacht dat dit om één overnachting zou gaan en niet dat ik hier alle nachten behalve de eerste en de laatste in zou moeten slapen. Zo heb ik er ook overheen gelezen dat ik zelf een handdoek moest meenemen voor alle nachten in het gasthuis. Ik heb daarom een kledingstuk wat het meest op een handdoek leek direct tot handdoek benoemd en al die tijd ook als zodanig gebruikt. Geen probleem!