Dag 1: De reis van Amsterdam naar Windhoek.

In tegenstelling tot Sawadee reken ik de reis niet als twee dagen. Het zijn weliswaar twee kalenderdagen omdat ik in de avond met één nachtvlucht vertrek en de volgende dag aankom, maar ik zie het als één reisdag.
De reis begint op 30 april 2011 (Koninginnedag), dus ik plan wat extra reistijd in om met de trein van Amsterdam Centraal naar Schiphol te komen. Om 15:00 uur loop ik in mijn nieuwe wandelschoenen met mijn nieuwe rugzak op mijn rug de woning uit. Zodra ik de voordeur achter mij op slot heb gedaan, is mijn vakantie begonnen; on the road. Ik loop over de Jan Schaefferbrug naar de tramhalte van lijn 26. Ja hoor, daar heb je het al; vanwege Koninginnedag rijdt de tram niet. Gelukkig is het maar twintig minuten lopen naar het station. De trein blijkt geen probleem en na een kwartiertje ben ik onderweg naar Schiphol. Veel te vroeg kom ik aan en check in voor de reis naar Windhoek via een nachtvlucht van Frankfurt naar Johannesburg. Ik ga wat eten en drinken bij een grand café en meen daar al een reisgenote te herkennen van een foto op de groepspagina van Sawadee. Omdat ik nog geen zin heb om sociaal te doen, loop ik niet op haar af. Dat komt later wel. Ongeveer een half uur voordat de gate opengaat loop ik naar de gate toe. Ik zie de bewuste reisgenote daar weer en zie ook dat ze in gesprek is met een vijftal andere personen. Dat zullen ook wel reisgenoten zijn, denk ik, dus ik loop er naar toe en stel me voor. Zo is op Schiphol al ruim de helft van de groep geformeerd.
Met drie kwartier vertraging vertrekken we naar Frankfurt. Na veel oponthoud bij de douane halen we nog wel onze vlucht naar Johannesburg, met een Airbus A380. De volgende ochtend vroeg komen we in Johannesburg aan, waar we een aantal uren moeten wachten op onze aansluiting naar Windhoek. Gedurende deze uren raak ik reeds met een aantal groepsleden aan de praat. De lucht in Johannesburg is kompleet grijs en het is niet warm.
De vlucht naar Windhoek duurt twee uur, maar omdat het in Namibie een uur vroeger is dan in Zuid Afrika, komen we een uur later aan. Op het vliegveld worden we opgewacht door Siziba (gids en chauffeur) en Muza (kok). Beiden komen uit Zimbabwe en na een kort welkom gaan we naar buiten en maken kennis met ‘Sid’. Dat is de naam van de grote ‘overlander’ waar we de komende weken mee op pad gaan. Het is zonnig in Windhoek, maar er vormen zich ook enkele zware onweerswolken in de verte. Het is een uur rijden van het vliegveld naar Windhoek, waar we inchecken in een klein hotel. Omdat ik niet extra heb betaald voor een hotelkamer alleen, word ik min of meer vrijwillig ingedeeld met één van de reisgenoten. We zullen de rest van de week een tent en de hotelkamers blijven delen. Omdat het zondag is, is alles gesloten in Windhoek.
Nadat iedereen heeft ingecheckt komen we bij elkaar onder een rieten afdak op een binnenplaats van het hotel. De groep is gelukkig niet al te groot, twaalf personen plus de gids en de kok. De gids Siziba legt een en ander uit. We zullen iedere avond bij de avondmaaltijd een ‘family talk’ hebben waar hij ons zaken kan meedelen en vragen beantwoord worden.

Hieronder: Sid, de overlander met links Muza en Siziba en een aantal leden van de groep.

20110502a