En zo wordt een bug een feature.

Op de fiets naar Waterland.

Gisterenmiddag, prachtig herfstweer met dreigende wolkenpartijen.
Ondanks de verwachting van regen later in de middag stap ik op de fiets en steek met de pont over naar Amsterdam Noord.
Ik weet voorbij de Banne II, net buiten de ringweg, een aantal Berenklauwen te staat. In de zomer zijn het planten met formidabele bloeiwijzen. In de herfst zijn het ook karakteristieke objecten. Ik fiets de mij bekende weg door de Banne I en II tot aan het tunneltje dat onder de ringweg door naar het fietspad voert dat om de ringweg heen loopt.

 

Van verre zie ik de silhouetten van de uitgebloeide Berenklauwen al staan. Er staan er een paar vlakbij het fietspad. Ik leg mijn fiets in het grasveld neer en weet nog net op tijd een daar liggende hondendrol te ontwijken, ja die zie op straat gelukkig niet zo veel meer.
Voorzichtig manoeuvreer ik mij in de juiste positie om de juiste compositie te krijgen.

Klik op de afbeelding om deze beter te bekijken.

Ik weet dat er mooie weilanden met Hollands uitzicht richting Durgerdam te vinden zijn en bovendien heb ik zin om aansluitend naar een sauna in Amsterdam Oost te gaan. Ik fiets het fietspad in oostelijke richting op en zie mijn reis al snel door het Noord Hollands kanaal versperd. Ja, dat was ik even vergeten. De Banne ligt ten westen van het kanaal. Dan maar even richting stad fietsen om een brug te vinden. Via de dichtstbijzijnde brug kom ik langs het winkelcentrum Boven ’t IJ (of heet dat tegenwoordig niet meer zo?) in Nieuwendam. Enigszins op de bonnefooi fiets ik door de wijk en kom uiteindelijk weer bij een weg die mij buiten de ringweg brengt. De weg voert naar Ransdorp waar ik in de verte de stompe torenspits van het dorpje zie. Jammer dat daar nu net heel prominent in het landschap een hele rij hoogspanningsmasten staat.

Klik op de afbeelding om deze beter te bekijken.

 

Ik moet moeite doen om de juiste positie te vinden voor de juiste foto zonder die verdraaide hoogspanningsmasten erop. Daarnaast verandert de wolkenlucht ook steeds sneller, waardoor ik haastig een zijpad in fiets voor de juiste plek.

Klik op de afbeelding om deze beter te bekijken.

 

Het zijpad loopt onder de hoogspanningskabel door en juist op dat moment breekt de zon door met een fel schijnsel op het weiland links van mij en zorgt ervoor dat de masten fel oplichten tegen de donkere achtergrond van regenwolken die steeds dichterbij komen. Ja, dat mag ik natuurlijk niet voorbij laten gaan. En zo wordt de ‘bug’ die ik krampachtig probeer te ontwijken een ‘feature’ met eigen kwaliteit.

Klik op de afbeelding om deze beter te bekijken.

 

Enigszins verontrust kijk ik naar de lucht, de wolken worden steeds dreigender en ze lijken mijn kant op te komen. Ik denk dat er wellicht mooie plaatjes bij Durgerdam te maken zijn. Dus ik stap weer op de fiets. Al snel kom ik bij Durgerdam, maar het uitzicht valt mij daar op de een of andere manier tegen. Ik fiets nog even door voorbij de vuurtoren, maar daarachter ligt alleen maar een klein jachthaventje zonder open zicht op het water.
Ik schiet een paar plaatjes richting IJburg omdat daar net een imposante wolkenrij hangt.
Enigszins teleurgesteld in Durgerdam fiets ik terug naar Amsterdam. Wanneer ik de Schellingwouderbrug omhoog fiets begint het zachtjes te druppelen. Als ik de tweede brug op fiets, wordt het druppelen steeds intenser. Gelukkig is mijn vooruitzicht de sauna in Oost, dus dat ik nu nat word is niet erg. Ik heb geen jas aan, alhoewel ik een regenpak in mijn rugzak heb zitten, geen zin om het aan te trekken.
Rond kwart over vier stap ik binnen bij sauna Wellness1926. Ik ben blij dat ik mijn vochtige kleren kan uitrekken. Net als ik klaar ben en mijn locker heb afgesloten hoor ik het kenmerkende geluid van een SMS-bericht uit mijn locker komen. Omdat ik weet dat ik toch niet rustig in de sauna zit zonder te kijken, open ik de locker weer en zoek mijn smartphone. Ik kijk en zie dat het een buienalarm is dat mij waarschuwt voor serieuze regen in Amsterdam. Nou, lekker dan voor dat bericht, alsof ik dat nog niet wist. Grinnikend om mijn eigen afhankelijkheid berg ik mijn phone weer op en loop richting de douches.