Herfst in Amsterdam 2016 – 2

29 oktober 2016
Weer een prachtige herfstdag in Amsterdam. Om kwart over twee stap ik op de fiets om te zien of er foto objecten zijn.
Ik weet dat op het voormalig marineterrein bij de Kattenburgerstraat een paar oude bomen en struiken staan. Eens kijken hoe die er nu uit zien.
Behalve een mooie klimmer tegen een muur, staan er ook een paar prachtig gele struiken. Even wachten totdat het zonnetje achter een paar kleine wolken tevoorschijn komt.

20161029a

Niet ver van de Kattenburgestraat is de Scharrebiersluis. Een brug bekend om zijn uiterlijk, zijn plaskrul en het ernaast gelegen café. Ernaast is een poort en wanneer je daar doorheen gaat kom je op een binnenplaats. Naar de brug fietsend zie ik door de poort dat er op de binnenplaats ook een prachtige Fluweelboom (ook wel Azijnboom genoemd) staat. Ik rij even om via de achterkant om onderstaande foto te kunnen maken.

20161029b

Ik ben benieuwd of de iepen aan de grachten inmiddels ook hun herfsttooi dragen. Een week geleden was dat nauwelijks het geval. Het kan echter snel gaan in de herfst en voor je het weet ben je te laat. Via de Kerkstraat ga ik richting de grachtengordel. Eenmaal in de buurt van de Nieuwe Spiegelstraat is er geen gein meer aan. Verschrikkelijk druk met mensen. Precies de reden waarom ik nauwelijks meer in het centrum van Amsterdam kom. Een paar jaar geleden werkte ik in West en ik woon in Oost. Twee keer per dag moest ik dus ergens de binnenstad doorkruisen, ik noemde het ‘de as van het kwaad’.
Ik worstel mij op de fiets tussen de mensenmenigte door. Via de Keizersgracht kom ik op de brug over de Spiegelgracht en kijk naar het oosten de gracht af. Dat lijkt me een mooi plaatje en precies in een goede hoek met de zon voor mijn polarisatielens.

20161029c

Verder richting de Brouwersgracht. Deze gracht loopt parallel aan de Spiegelgracht en ik hoop op dezelfde gunstige lichtinval.
Op de brug over de Herengracht staande neem ik eerst een foto richting het westen. De mast van de boot op de voorgrond voegt iets toe aan de compositie.

20161029d

Vanaf dezelfde brug nu een foto richting het oosten. Het is inmiddels vier uur en het licht wordt steeds gouder van kleur. Fijn dat er wat wolkjes zijn, blauw alleen is zo saai.

20161029e

Ik ben blij dat ik er even op uit ben geweest. Over een week kan het allemaal achter de rug zijn.