Herfst in Amsterdam 2016

Zondag 23 oktober 2016.
Het is een prachtige herfstdag en ik stap op mijn fiets voor een ritje door de stad.
Ik weet dat er bij de Veemarkt een aantal Rode Esdoorns staat en ik zag laatst bij het voorbijrijden dat ze al aardig in herfsttooi waren. Alhoewel een heleboel andere bomen in Amsterdam nog groen of voorzichtig geel zijn, zijn deze Esdoorns al prachtig rood.

20161023a

Op weg naar mijn werk kom ik dikwijls langs het Muiderpoort station. Daar waar de sporen zich splitsen richting Utrecht en Hilversum ligt het Oosterspoorplein. Behalve een paar Esdoorns staat daar ook een aantal mimosa achtige bomen die er nu prachtig geel bij staan. Acacia’s?

20161023b

Goed om mij heen kijkend rijd ik verder richting het centrum. Bij het Frederiksplein zie ik aan de kant van de Falckstraat een geelrode vlek tussen het overige groen. Ik verlaat de Ceintuurbaan en het blijken een paar struiken met gele bladeren en rode bessen.

20161023c

Nu ik bij het Frederiksplein ben, herinner ik mij de bomen die op het Amstelveld staan. Volgens mij zouden die ook weleens al vol in herfstkleur kunnen staan. Het is maar een paar blokken verwijderd, dus ik ben er zo.

20161023d

Ik weet dat er bij het Amstelveld ook een krul staat en zo fiets ik even later opgelucht richting het Museumplein. Ik speur naarstig de zijstraten af, want ik heb het idee dat de meest interessante bomen juist niet op de doorgangsstraten staan, maar op de pleintjes en straten achteraf. De Platanen op het Museumplein staan er niet bijzonder bij. Op de Reijnier Vinkeleskade staat een prachtige solitaire boom aan de waterkant.

20161023e

Als ik later weer in de buurt van mijn huis ben, zie ik nog een prachtig gele boom op de Piet Heinkade, vlakbij Panama, staan.

20161023f